Herkenbaar?

Je herkent het wel. Je wilt iets snel of simpels aanpassen, alleen weet je niet precies hoe. Wij hebben de oplossing voor je! Hieronder vind je een uitgebreide handleiding over WordPress Enfold..

Pagina bewerken

Hoe werkt de basis?

Je logt in WordPress en ziet vervolgens aan de linkerkant een donkere menubalk ook wel de Navigatie genoemd, waaronder ook het kopje “Pagina’s” staat.

Enfold heeft een geavanceerde pagina-bewerker. Daarmee kun je gemakkelijk je teksten opdelen in kolommen. Het voorbeeld hierboven heeft twee kolommen. Je bewerkt de teksten en foto’s die in de kolommen staan door erop te klikken. Dan opent zich een venster waar je de tekst kunt bewerken.

Let op! Je moet elke verandering 2x bewaren: in de pop-up, waar je de tekst hebt aangepast moet je op ‘opslaan’ klikken, daarna moet je nog de hele pagina ‘bijwerken’ om het te safen, door het blauw knopje ‘bijwerken’ aan de rechterkant.

Nieuwe pagina maken of bestaande indeling veranderen

Als je de kolommen of de indeling wilt veranderen, of als je een nieuwe pagina wilt aanmaken, dan volgt nu de uitleg:

Als je een nieuwe pagina aanmaakt en je ziet nog geen ‘Avia Indeling-bouwer’ zoals het plaatje hieronder, dan moet je nog deze knop indrukken, om de bouwer te tonen. Vervolgens zal de Avia indeling-bouwer zich vertonen.

Afbeelding-WordPress-Handleiding

Indeling elementen

Op een pagina maak je eerst de hoeveelheid kolommen aan die je wilt. Dit doe je door de ‘indeling elementen’ te kiezen, (eerste tabje) die je nodig hebt. Bijvoorbeeld ½ en ½ (maakt samen 1) of 1/3, 1/3 en 1/3 (maakt ook samen 1). Daarna ga je deze elementen vullen met ‘content elementen’, zoals bijvoorbeeld een ‘tekstblok’. Dit doe je door het element uit te kiezen in de lijst van elementen en het te slepen in het ‘indeling element’. Door te slepen kun je dingen heel gemakkelijk een andere plek geven. Er zijn nog veel meer elementen te kiezen, zoals foto-elementen of blog elementen, maar die zal je niet gauw gebruiken. De tekst in het tekstblok kun je aanpassen zoals alle WordPress teksten. In het volgende hoofdstuk vind je hoe we teksten gaan bewerken, maar voordat we hiermee verder gaan zal ik eerst nog in het kort uitleggen hoe je de sjablonen kan invoegen en aanpassen. Hieronder vind je een voorbeeld van de Avia indeling bouwer en welke elementen je kan gebruiken.

Sjaboon instellen

Sjabloon instellen, wat betekent dat voor je pagina. Zodra je een standaard indeling wilt hebben voor meerdere pagina’s, kan het wel eens veel tijd kosten om telkens opnieuw dezelfde indeling in te stellen. Om dit te voorkomen kan je gebruik maken van een Template oftewel Sjabloon. Wanneer je een pagina naar wens hebt gemaakt zoals jij dat wilt en deze vervolgens ook hebt opgeslagen, dan zie je bovenaan Templates of Sjablonen staan. In de afbeelding hierboven zie je het pijltje gericht naar Templates. Zodra je daar op klikt zal WordPress aangeven of je de volgende indeling wilt opslaan als Sjabloon. Je klikt hierop en kan daarna een naam bijvoorbeeld “Diensten” en je Sjabloon opslaan. De naam kan je later eventueel nog aanpassen.

Sjabloon invoegen

Je gaat nu naar een lege pagina waar nog niks in bewerkt is, maar je wilt wel dezelfde indeling gebruiken zoals hierboven genoemd. Je krijgt nu dezelfde pagina te zien zoals hierboven in de afbeelding is aangegeven. Je klikt op Templates of Sjablonen. Vervolgens zie je de template of sjabloon “Diensten”. De lege pagina verandert direct in de template of sjabloon van “Diensten”.

Content elementen

Je bouwt je pagina’s op uit content elementen. Hieronder vind je de belangrijkste elementen stap voor stap uitgelegd hoe je dit het beste kan gebruiken.

Tekstblok

Sleep het tekstblok content element naar de gewenste plek. Je gebruikt het tekstblok voor het schrijven van het grootste deel van de tekst op je pagina. Klik op het tekstblok en typ de tekst die je op je pagina wilt zien. Per type tekst dat je hebt geschreven kan je ook een bepaalde link bijvoegen. Selecteer een stuk tekst en klik op het volgende icoon:

Als je daarop klikt verschijnt er iets bij de tekst waar je de link kan plakken. Klik vervolgens op de blauwe knop om deze op te slaan.

Afbeelding-witruimte-WPsherpa

Seperator/Witruimte

De Seperator/Witruimte wordt gebruikt om lijnen te maken of ruimte te creëren tussen verschillende elementen. Sleep het element naar de gewenste plek. Klik op het element en klik op de lijst waar nu “Standaard” staat.

Kies hier wat voor seperator je wilt, of dat je een witruimte wilt. Speel zelf met de verschillende seperators. Iedereen wilt iets anders. Wij gebruiken dit element over het algemeen echter alleen voor de functie witruimte.

De witruimte is in pixels, maar je hoeft achter het getal geen px te zetten.

 

De Speciale Kop

Er zijn twee verschillenden manieren om koppen en titels te maken, ook wel de Speciale Kop genoemd. Sleep het content element naar de gewenste plek. De Speciale Kop wordt vaak gebruikt als je de kop gemakkelijk los wilt kunnen halen van de tekst. Deze wordt ook van voor de tekst over de header afbeelding gebruikt. Klik op het element. Over het algemeen wil je een Moderne Headingstijl (links):

Het Kop Type is gekoppeld aan de Styling Extra. Zorg dus dat je dit artikel ook leest. De Padding onder is hoeveel ruimte in pixels er aan de onderkant van het element moet zijn.

Icoonlijst/Icoonbox
Sleep de icoonlijst/box naar de gewenste plek. Zodra je eopj klikt kan je verschillende icoons aanpassen, eventueel de positie en kleuren. Zie hieronder de afbeelding voor meer duidelijkheid:

Knop/Knop rij volledige breedte

Sleep de knop content element naar de gewenste plek. De knop zal je veel gebruiken. Je verwijst hiermee naar andere pagina’s. Je wilt vaak ook op de hoofdpagina in je header-afbeelding al een knop zetten voor mensen die direct geïnteresseerd zijn en door willen naar de contactpagina. Klik op de knop content element. Kies hier de tekst, link, positie en icoon. Wij gebruiken vaak het kleine pijltje naar rechts.

Koptekst Roulatie

Sleep de Headline Rotator content element naar de gewenste plek. Dit wordt soms gebruikt op de hoofdpagina voor de tekst over de header-afbeelding. Gebruik niet te veel van dit soort elementen, aangezien de pagina dan onrustig kan worden. Klik op het element om het te bewerken.

De Propended static text is tekst die stil staat boven de draaiende tekst.

De rotating tekst is de draaiende tekst.

De Appended static text is tekst die stil staat onder de draaiende tekst.

Content Slider

Sleep het content element naar de gewenste plek. De content slider wordt niet heel vaak gebruikt. Bij heel veel websites zie je een slider met afbeeldingen, in dit geval is het met teksten. Je kan hier verschillende Kolommen en Kopteksten invoeren wat belangrijk is in dit element. Daarnaast is het ook mogelijk om de Content Slider verschillende soorten kleuren te geven en hoe je ze gaat bedienen.

Blog artikelen

Sleep de Blog artikelen content element naar de gewenst plek. Dit is een leuk element om wat van je blogs te showen op bijvoorbeeld je homepagina. Mensen zien dan alleen de uitgelichte afbeeldingen en titels. Je kan in het element zelf instellen hoeveel en welke je wilt tonen. Klik op het element om deze te bewerken. Selecteer de categorieën die je wilt tonen. Je kan er meerdere selecteren door de Ctrl-knop ingedrukt te houden en op meerdere categorieën te klikken.

Metselwerk

Sleep het Metselwerk content element naar de gewenste plek. Dit element gebruik je op je blog/Kennisbank pagina om de blogs op een overzichtelijke wijze te tonen.

Klik op het Metselwerk element en kies welke categorieën je wilt tonen. De rest van het element wordt vrijwel volledig uitgelegd binnen het element. Speel hier zelf wat mee om te zien hoe jij het wilt hebben.

Over het algemeen gaat het erom dat je WordPress leert kennen, met de tijd krijg je meer ervaring maar dit zijn wel alvast de basis stappen die je dient te weten om je eigen pagina te maken.

Media elementen

Nu je je content hebt opgebouwd kan je ook een aantal media elementen toevoegen. Hieronder vind de belangrijkste elementen welke stap voor stap wordt uitgelegd.

We beginnen met de standaard afbeelding/video;

Afbeelding/Video

Sleep het media element naar de gewenste plek en voeg daarna jouw afbeelding/video toe door erop te klikken. De afbeelding/video kan je in de instellingen vervolgens aanpassen door het in het midden te plaatsen of een effect toe te voegen.

Beeld met hotspots
Nadat je de afbeelding hebt geselecteerd, verschijnt elke keer dat je op de knop ‘+ Hotspot toevoegen’ op de afbeelding een nieuwe hotspot. Met de muis kan je de hotspot naar de afbeelding slepen en neerzetten.

Slider

Sleep het media element naar de gewenste plek en voeg meerdere afbeeldingen toe door erop te klikken. De afbeeldingen kan je in de instellingen vervolgens aanpassen door het in het midden te plaatsen of een effect toe te voegen. De rest van de instellingen leer je mee omgaan en kan je zelf ook mee spelen.

Afbeelding/Video

Sleep het media element naar de gewenste plek en voeg daarna jouw afbeelding/video toe door erop te klikken. De afbeelding/video kan je in de instellingen vervolgens aanpassen door het in het midden te plaatsen of een effect toe te voegen.

Beeld met hotspots
Nadat je de afbeelding hebt geselecteerd, verschijnt elke keer dat je op de knop ‘+ Hotspot toevoegen’ op de afbeelding een nieuwe hotspot. Met de muis kan je de hotspot naar de afbeelding slepen en neerzetten. 

Slider

Sleep het media element naar de gewenste plek en voeg meerdere afbeeldingen toe door erop te klikken. De afbeeldingen kan je in de instellingen vervolgens aanpassen door het in het midden te plaatsen of een effect toe te voegen. De rest van de instellingen leer je mee omgaan en kan je zelf ook mee spelen.

Google Maps

Zodra je het mediaelement hebt toegevoegd zie je verschillende gegevens staan. De adresgegevens spreekt voor zich maar je kan ook instellen hoe groot en hoog je de afbeelding van Google Maps wilt hebben. Speel hiermee totdat jij denkt dat je de juiste afmeting hebt. Bij Conditional load kan je aangegeven of de lezer direct jouw adresgegevens wilt zien of dat de lezer dit zelf kan openklikken.

FOOTER/WIDGET BEWERKEN

Hoe verander ik de sidebar of footer?

Sommige van de onderdelen van je website zoals de zijbalk/sidebar of footer (de onderste balk van je website) kun je vinden onder Weergave > Widgets. Om een widget zoals een stuk tekst of een menu toe te voegen sleep je de afbeelding of tekstblok naar de widget (footer of zijbalk) waar je hem wil hebben en vul je hem in.

MENU BEWERKEN

Hoe pas ik het hoofdmenu aan?

Welke pagina’s er in het hoofdmenu komen kun je beheren onder Weergave > Menu’s (Appearance > Menus). Om een menu aan te maken, moeten wel eerst de pagina’s aangemaakt en gepubliceerd zijn.

  1. Selecteer het juiste menu bovenaan de pagina, of maak een nieuw menu aan.
  2. Voeg nieuwe pagina’s aan het menu toe toe door ze links aan te vinken en op de ‘Aan menu toevoegen’ knop te klikken.
  3. De volgorde kun je makkelijk veranderen door de menu-items te verslepen.
  4. Vergeet niet om op ‘Menu opslaan’ te drukken.

TEKSTEN BEWERKEN

Je bent ingelogd in WordPress en bevind je in de Dashboard. Om de teksten te bewerken op de gewenste pagina, ga je naar “Pagina’s”. Je ziet hier een lijst van al je pagina’s. Vervolgens klik je op de pagina die je wilt bewerken of maak een nieuwe pagina aan door bovenaan of linkt in het menu op ‘nieuwe pagina’ te klikken.

In het grote tekstvak bij ‘gewone tekst‘ kun je de tekst aanpassen. Boven dit tekstvak is een menu met een aantal knopjes, de meeste komen overeen met Word en spreken voor zich, zoals B = bold, I = Italic, etc.

Als je een tekst eerst in word of e-mail of ander programma gemaakt hebt, en je wilt het vanuit dit programma kopiëren en in de website plakken, druk dan eerst op het knopje bij ‘vanuit word plakken‘. Zo zorg je ervoor dat je niet de opmaak die de tekst in Word heeft mee kopieert in de website, als je dit knopje niet indrukt dan kan het zijn dat de tekst een ander lettertype of kleur krijgt als de rest van je tekst.

Let op! Als je ‘enters‘ maakt in een tekst, je hebt harde enters, die geven een witregel, en je hebt zachte enters, die geven geen witregel. Als je binnen de tekst op ‘enter‘ klikt dan krijg je automatisch een ‘harde enter‘. Deze enter geeft aan dat de alinea is afgelopen en er komt automatisch een witregel. Wil je geen witregel, maar gewoon op de volgende regel verdergaan, dan moet je een ‘zachte enter‘ plaatsen, dat doe je door shift en enter tegelijk in te drukken.

Een zachte enter zorgt ervoor dat de tekst gewoon doorloopt op de volgende regel en dat de website het nog steeds als dezelfde alinea en ook opmaak beschouwd. Wil je een stukje tekst met een andere opmaak, zoals een kopje of een quote, dan moet je ervoor zorgen dat zowel boven als onder deze tekst een harde enter geplaatst is, anders verander je ook de opmaak van de tekst die erboven of er onder staat. Het kan zijn dat je in de editor nu een witregel onder de kop ziet staan, die je niet wilt hebben. Waarschijnlijk is deze witregel in de website niet te zien, de editor geeft niet altijd precies weer hoe het eruit komt te zien. Sla je wijziging op en bekijk de pagina op je website, aan de voorkant, om te zien hoe het er echt uitziet.

Geef aan of je pagina een hoofdpagina of een subpagina is, bij ‘Hoofd of subpagina‘ aan de rechterkant. Dit kan ervoor zorgen dat je pagina op een andere plek in het menu komt.

Bij ‘Type pagina‘ kun je een sjabloon kiezen voor je pagina. De meeste pagina’s zullen een standaard sjabloon hebben, dan hoef je hier niets in te veranderen. Maar misschien wil je een keer een pagina maken zonder zijkant foto of ‘widgets‘, kies dan voor ‘volledige breedte pagina template‘

Je kunt een quote maken door te kiezen voor de twee “, bij ‘Quote maken‘. Let op dat je voor en na de quote een harde enter plaatst, anders komt de tekst voor en na de quote ook in de opmaak van de quote

Je kunt subkopjes maken van verschillende groottes en soms vormgeving door te kiezen bij ‘kopjes maken‘ voor ‘koptekst 1, koptekst2 etc’. Standaard staat hier ‘paragraaf‘, dat is de gewone leestekst. Je kunt ook een subkop maken door een stukje tekst ‘bold‘ te maken, maar het voordeel van een ‘koptekst‘ is dat het iets groter wordt en dat google het beter herkent als belangrijke tekst. Je wordt dan eerder met deze tekst gevonden in zoekmachines. Let op dat je voor en na de kop een harde enter plaatst, anders komt de tekst voor en na de kop ook in de opmaak van de kop.

Met ‘Bijwerken‘ aan de rechterkant, bij ‘pagina opslaan‘ kun je de pagina opslaan.

Let op! Het kan zijn dat je website gebruik maakt van kolommen. In dat geval zie je misschien codes tussen je tekst staan om aan te geven dat er kolommen zijn, de codes zijn ongeveer zo:

FOTO’S TOEVOEGEN

Open de pagina waar je de foto in wilt hebben en ga in de tekst met je cursor naar de plaats waar de foto moet komen. Kies voor ‘Media toevoegen‘ bij het gereedschap bovenaan je tekstveld. Er opent zich nu een nieuw venster, dat er ongeveer zo uitziet. Je ziet hier alle foto’s die in je website staan. Je kunt een foto kiezen die al in je website geplaatst is, of een nieuwe foto uploaden naar je website.

Een al eerder geplaatste foto invoegen
Selecteer de foto die je wilt invoegen door erop te klikken. Je ziet nu aan de rechterkant van de foto een aantal opties verschijnen. Je kunt een titel invoegen, deze wordt getoond bij mensen die foto’s uit hebben staan en geeft ook informatie aan zoekmachines

Bij ‘uitlijning‘ kun je kiezen of de foto links of rechts wordt uitgelijnd. Kies voor ‘geen‘ als je wilt dat de tekst onder de foto verder gaat.

Bij ‘afmeting’ kun je kiezen voor het formaat van de foto dat geplaatst wordt. Als je je foto al op het goede formaat gemaakt hebt in een foto bewerkingsprogramma, dan kun je kiezen voor ‘volledige grootte‘. Kies voor ‘Gemiddeld’ of ‘Thumbnail‘ voor een kleinere versie van de foto

Kies vervolgens voor ‘in pagina invoegen‘

 Een nieuwe foto uploaden

Kies in het venster ‘Media toevoegen‘ (zie bovenaan) voor het tabje bovenaan ‘bestanden uploaden‘.
Kies nu voor ‘bestanden selecteren‘ om de foto van je computer te uploaden. Zoek de foto op je computer en kies voor ‘Openen‘.
De nieuwe foto verschijnt nu in je ‘media bibliotheek‘. Je kunt hem in de pagina invoegen door hem te selecteren en de juiste opties te kiezen zoals bij ‘Een al eerder geplaatste foto invoegen‘, hierboven beschreven.

FOTO’S BEWERKEN OF BIJSNIJDEN

Kies in het menu aan de linkerkant voor ‘Media‘.

Klik op de foto die je wilt bewerken.

Je ziet de foto nu groot met daaronder de knop ‘Afbeelding bewerken‘. Klik hierop.

Je ziet nu de foto. Je kunt nu met je muis in de foto gaan staan en door je rechter muisknop ingedrukt te houden een kader binnen de foto trekken, dat ziet er ongeveer zo uit

Met het eerste knopje boven de foto kun je de foto bijsnijden. Daarnaast zitten knopjes om de foto te draaien of te spiegelen. Aan de rechterkant zit nog een menu waarmee je de foto precies op maat kunt schalen, zie hierboven rechts.

Als je de goede selectie hebt gemaakt klik je op ‘opslaan‘.

Je komt nu terug in het ‘Media-overzicht‘ en ziet hier de bewerkte foto tussen staan.

LINK MAKEN OF AANPASSEN

Om een link naar een andere pagina of website te maken, moet je eerst een stukje tekst schrijven of selecteren dat de link moet worden (bijvoorbeeld ‘klik hier‘).

Vervolgens klik je op het icoontje dat eruit ziet als een kabeltje.

Wanneer je een link wilt maken naar een andere website, kopieer dan bij ‘URL‘ het volledige adres van de website zoals dat in het adres balk van je browser staat, dus bijvoorbeeld: http://www.newgreen.nl
Je vindt een url door naar de website te gaan die je wilt linken en dan  bovenin de adresbalk het adres te kopiëren. De titel kun je leeg laten of toevoegen. Vink voor links naar andere website het hokje aan bij ‘open in een nieuw venster‘. Zo blijft je eigen website ook open in een ander tabblad.

In het onderste deel van dit venster kun je een bestaande pagina binnen de website selecteren. Kies voor ‘link toevoegen‘ om te link toe te voegen.

HET MENU AANPASSEN

Als je pagina’s aan het menu wilt toevoegen, verwijderen, of veranderen ga je in het menu aan de linkerkant naar ‘Weergave‘ en dan naar ‘Menu’s‘. Je komt nu op een pagina die er ongeveer zo uitziet:

Aan de linkerkant van de pagina zie je een blokje met ‘pagina’s‘. Hier vind je alle pagina’s van je website.

Een nieuwe pagina in het menu te zetten, hernoemen of verwijderen

Zoek je juiste pagina in het blokje ‘Pagina’s‘ aan de linkerkant, bij ‘knop toevoegen’, in het figuur hierboven. Vink het vakje aan voor de pagina die je wilt toevoegen aan het menu.

Klik op ‘Aan menu toevoegen‘

Je ziet nu de nieuwe pagina onderaan het rechter blokje ‘menustructuur‘, bij ‘knop bewerken‘ in de figuur hiernaast.

Om de knop op de juiste plek in het menu te zetten kun je er met je muis op gaan staan, en hem naar boven of beneden slepen. Door hem iets naar links of rechts te slepen kun je de knop bovendien in het hoofdmenu of onder een hoofdpagina in het submenu laten verschijnen. In het voorbeeld hierboven is de pagina ‘opstellingen‘ een submenu pagina van de homepage.

Een pagina hernoemen of verwijderen
Je kunt de knop ook een andere naam geven dan de pagina titel. Om dit te doen klik je op het kleine pijltje dat naast de menuknop staat, rechts van ‘pagina‘ bij  Nu klapt de knop op de volgende manier open:

Bij ‘Navigatielabel‘ kun je de knop een andere naam geven.
Met ‘verwijderen‘ kun je een knop verwijderen.

Een knop maken naar een andere website
Als je een knop in het menu wilt naar een ander website klik je in het linker blokje op de knop ‘links‘ (zie figuur bovenaan de pagina).

Bij ‘URL‘ vul je de naam van de website in waar de knop naartoe moet, precies zoals het geschreven staat in de adresbalk van je browser, dus met ‘http://‘, dus bijvoorbeeld: http://www.newgreen.nl/

Bij ‘Linktekst‘ vul je de naam in die de knop in het menu moet krijgen

Klik op ‘Aan menu toevoegen‘.

De knop verschijnt nu onderaan het rechterblokje ‘Menustructuur‘. Met je muis kun je de knop op de juiste plek slepen.

Wil je meer weten over of heb je vragen over WordPress?

Cookie monster verklaring

Wij serveren verschillende soorten cookies om u zo goed mogelijk te kunnen bedienen. Mocht u ze niet allemaal lusten dan kunt u dat aangeven bij instellingen.

Privacy policy | Sluit
Instellingen

Cookie monster verklaring

Bewerk uw cookie voorkeuren hieronder indien gewenst.

Google Analytics is een dienst van Google om statistieken van een website te verzamelen en gedetailleerd weer te geven. Het doel van deze dienst is om de beheerder van de website een duidelijk beeld te geven van onder andere de bezoekersstromen, verkeersbronnen en paginaweergaves.

Bekijk details.
Vergeet van welke cookies ik houd. Gewist!